Ken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je een slapende baby in je armen houdt en daar zelf helemaal rustig van wordt? Of de rust en ontspanning die over je komen als een kat op je schoot ligt te spinnen? Hartcoherentie, ik had er nooit van gehoord. Het is de toestand waarin je zenuwstelsel in balans is en je hart en breinsysteem optimaal samenwerken. En het goede nieuws is dat je het kan leren.
Voor deze uitgetest kreeg ik Blijven ademen van Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland in de brievenbus. De ondertitel belooft een antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress. De eerste twee heb ik bij mijn weten niet, maar stress heeft iedereen. Toch? Aan de slag! In Nederland zou hartcoherentie als begrip wijdverspreid zijn, in België komt het stilaan op. Wat googelen leert me dat er in het ziekenhuis van Bornem met hartcoherentie gewerkt wordt. Een klein grafiekje geeft aan dat er met behulp van een studie gemeten is dat lichamelijke klachten, depressie, negatieve stress en angst significant afgenomen waren bij patiënten na zes weken, met nog een kleine extra daling na zes maanden.
De hartcoherentietraining is een coachingstraject en geen therapie. Het traject bestaat uit het doorlopen van een training met vier stappen, in acht weken. Om de twee weken is er een consult bij een hartcoherentiecoach die de toestand van hartcoherentie van de coachee op dat moment ook kan meten.

Bron : Psychologiesmagazine